19 december 2024
Actie nodig voor woningbouw zonder vertragingen
Wonen en Ruimtelijke Ordening
De VVD Zuid-Holland vraagt aandacht voor de vertragingen in woningbouw door juridische procedures. “Woningnood is een groot probleem. Het is van groot belang dat we juridische barrières aanpakken,” zegt Jeroen van Dijken. Gemeenten onderstreepten vandaag opnieuw hoe groot de impact is van juridische procedures op cruciale bouwprojecten. “Wij rekenen erop dat het college samen met gemeenten en andere betrokkenen daadkrachtig blijft werken aan een versnelling van de woningbouw.”
Lees hier onze schriftelijke vragen:
Den Haag, 9 januari 2025
Schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten cf. artikel 49 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van Provinciale Staten van de leden Van Waaij, van Hemert en van Dijken.
Onderwerp: Actie nodig voor woningbouw zonder vertragingen
Toelichting: De fractie van de VVD Zuid-Holland maakt zich zorgen over de vertragingen in woningbouw in onze provincie. De noodkreet van gemeenten, zoals verwoord in het artikel van Omroep West (‘Bezwaren tegen woningbouw frustreren ook gemeenten: woningzoekenden te weinig gehoord’, 9 januari 2025), onderstreept hoe groot de impact is van juridische procedures op cruciale bouwprojecten. Woningzoekenden wachten te lang op de broodnodige woningen. De fractie hecht eraan te benadrukken dat het vertrouwen heeft in de inzet van het college om deze problematiek op te lossen. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de oorzaken en oplossingsrichtingen om de voortgang te bespoedigen. Wij rekenen erop dat het college samen met gemeenten en andere betrokkenen daadkrachtig blijft werken aan een versnelling van de woningbouw.
Vragen
Ondergetekende stelt aan het college van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:
1. Bent u bekend met het artikel van Omroep West over de bezwaren tegen woningbouw die frustratie veroorzaken bij gemeenten en woningzoekenden? Zo ja, hoe beoordeelt het college de conclusies en signalen die in het artikel worden genoemd?
2. Kunt u per gemeente in Zuid-Holland inzicht geven in hoeveel woningen momenteel zijn vertraagd door bezwaren en door juridische procedures? Indien dit overzicht niet beschikbaar is, welke stappen onderneemt u om een dergelijk overzicht op te stellen?
3. Hoeveel tijd verliest een gemiddeld woningbouwproject in Zuid-Holland door bezwaren en juridische procedures? Graag onderbouwd met concrete cijfers, zoals vermeld in het NEPROM-rapport ‘Vertraging van woningbouwprojecten door juridische procedures’ (december 2023), waarin doorlooptijden van gemiddeld 46 weken voor (hoger) beroepsprocedures en tot wel drie jaar stagnatie worden genoemd.
4. In hoeverre constateert u dat bezwaarmakers soms misbruik maken van juridische mogelijkheden om eigen belangen te bevorderen? Zijn er signalen dat bezwaren worden ingezet als pressiemiddel, zoals blijkt uit casussen in het NEPROM-rapport? Graag een toelichting.
5. Welke maatregelen neemt u op dit moment om vertragingen in woningbouw door bezwaren en juridische procedures te minimaliseren? Welke aanvullende stappen overweegt u?
6. Bent u bereid om op korte termijn met gemeenten, projectontwikkelaars en andere stakeholders in gesprek te gaan om structurele oplossingen te vinden voor deze vertragingen? Hoe kan participatie bijdragen aan het verminderen van bezwaarprocedures, zoals gesuggereerd in het NEPROM-rapport?7. Ziet u mogelijkheden om op provinciaal niveau extra middelen of bevoegdheden in te zetten om vertragingen te reduceren? Graag een toelichting op concrete acties.
8. Heeft u contact gezocht met de Rijksoverheid over deze problematiek? Zo ja, wat zijn de resultaten van deze gesprekken? Zo nee, bent u bereid dit alsnog te doen?
9. Bent u bereid een krachtig pleidooi te voeren in Den Haag om wet- en regelgeving te vereenvoudigen en juridische barrières tegen woningbouwprojecten te verlagen?