23 april 2025
Opiniestuk: Geef ondernemers de kans om mee te denken vóór het beleid er is
Regionale Economie
“De invoering van een MKB-toets is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, maar voor de samenleving als geheel.”
Als statenlid van Zuid-Holland maak ik me grote zorgen over het vestigingsklimaat in onze regio. Een van de dingen waar ondernemers last van hebben is onduidelijke wet- en regelgeving. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is de motor van onze economie, maar vaak krijgen ondernemers pas te maken met nieuwe regels wanneer deze al vastliggen. Dit is niet alleen frustrerend voor ondernemers, maar ook inefficiënt voor de overheid. Goed beleid ontstaat niet achter een bureau. Wat we nodig hebben, is een structureel instrument waarmee ondernemers al in een vroeg stadium hun invloed kunnen uitoefenen op nieuw beleid, een MKB-toets.
Als provincie Zuid-Holland kunnen we hierin op regionaal niveau het voortouw nemen. De invoering van een MKB-toets is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, maar voor de samenleving als geheel. Het is simpel: ondernemers weten als geen ander wat werkt en wat niet. Zij hebben de praktische ervaring en de inzichten die beleidsmakers vaak missen. Daarom moeten we hen in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving.
Wat is de MKB-toets?
De MKB-toets is een instrument waarmee beleidsmakers de effecten van nieuwe wet- en regelgeving op het bedrijfsleven kunnen toetsen, voordat het beleid wordt ingevoerd. Ondernemers kunnen aangeven wat hen zou belemmeren in hun dagelijkse werkzaamheden, welke regelgeving te complex is en waar kansen liggen voor verbetering. Dit zorgt ervoor dat zij zich niet alleen gehoord worden, maar ook dat hun expertise daadwerkelijk kan bijdragen aan het maken en verbeteren van beleid. Met deze toets kunnen we voorkomen dat beleid wordt ontwikkeld dat, onbedoeld, meer belemmeringen dan kansen biedt voor het MKB.
Ondernemers klem tussen overheden
Het MKB speelt een cruciale rol in de Zuid-Hollandse economie. Van de glastuinbouw in Westland tot de innovatieve tech-startups in Delft en de logistieke bedrijven rondom de Rotterdamse haven, ondernemers dragen bij aan de welvaart en werkgelegenheid in onze provincie. Maar deze ondernemers worden nu vaak geconfronteerd met nieuwe regels die hen niet altijd ten goede komen.
De provincie vormt een bestuurlijke laag tussen gemeenten en het Rijk. Ons beleid raakt aan beide lagen. Tegelijkertijd hebben we op provinciaal niveau ook te maken met Europees beleid. Op zich is dat niet erg, totdat beleid echt schuurt. Ondernemers lopen soms vast op provinciale regels die botsen met gemeentelijke, landelijke of Europese wetgeving. Zo leggen provinciale duurzaamheidsregels soms extra eisen op die moeilijk te combineren zijn met Europese richtlijnen voor energie-efficiëntie. Ook bij vergunningverlening ontstaan knelpunten: waar gemeenten bedrijven ruimte willen geven, stelt de provincie strengere milieueisen, wat leidt tot verwarring en vertraging. In de landbouw schuurt het provinciale grondbeleid met landelijke natuurbeschermingswetgeving, waardoor boeren klem komen te zitten tussen groeiplannen en beschermingsregels.
Deze tegenstrijdigheden zorgen voor onduidelijkheid, onzekerheid en extra lasten voor ondernemers. Een provinciale MKB-toets kan hier uitkomst bieden. Door ondernemers vroegtijdig te betrekken bij nieuw beleid, worden knelpunten sneller gesignaleerd en voorkomen we onwerkbare regelgeving. Dit verhoogt de effectiviteit van het beleid en zorgt ervoor dat ondernemers sneller kunnen inspelen op veranderingen, zonder vast te lopen in administratieve rompslomp.
MKB-toets als motor voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat
De invoering van een MKB-toets – op bestaand en nieuw beleid – kan niet alleen de regeldruk verlichten, maar ook bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Zuid-Holland en verbetering van de dienstverlening door de provincie. Door ondernemers vroegtijdig bij beleidsvorming te betrekken, kunnen we een omgeving creëren waarin bedrijven zich gehoord en gesteund voelen. Maatregelen die goed zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven maken het gemakkelijker voor bestaande bedrijven om te groeien en investeren in hun toekomst. Tegelijkertijd maakt het de provincie aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven om zich hier te vestigen, omdat zij weten dat ze te maken krijgen met beleid dat praktisch en haalbaar is. Dit versterkt onze positie als een regio die niet alleen meegroeit met de economie, maar actief kansen biedt aan bedrijven die willen innoveren en uitbreiden. In plaats van bedrijven te ontmoedigen door onduidelijke of te strenge regelgeving, kunnen we ervoor zorgen dat Zuid-Holland wordt gezien als een regio die slimme, werkbare oplossingen biedt voor ondernemers, wat uiteindelijk leidt tot meer werkgelegenheid en welvaart.
Doen wat werkt
Op dit moment wordt het participatiebeleid van de provincie herzien. Mijn fractie (VVD) maakt zich hard dat de MKB-toets wordt ingevoerd omdat dit participatie-instrument ondernemers de ruimte geeft om invloed uit te oefenen op nieuw beleid. Geen vrijblijvende maatregel, maar een verplichting voor de provincie om ondernemers actief te betrekken bij de beleidsontwikkeling. Want uiteindelijk is het simpel: als je ondernemers betrekt bij het maken van beleid, ontstaat er beleid dat werkt – voor hen, voor de provincie en voor de regio als geheel.
